Tuesday, January 27, 2009

Bercuti di rumah orang gila boleh menjadikan kamu begitu juga.

Minggu ini sepatutnya aku pulang ke rumah untuk bercuti pertengahan semester. Tapi aku perlu menghabiskan sedikit kerja yang dateline sudah hampir. Memandangkan housemate aku sudah balik rumah, aku pun melepak di rumah kawan-kawan yang tak balik juga.

"Mak aku dah tak sayang aku lagi dah la. Mengabiskan beras je balik rumah", kata Pak Din, melawak dengan aku.

"Aku malas la nak cari tiket balik", luah Apis aka Mr Smith.

Kerja aku adalah bangun tidur, balik rumah kejap untuk padam lampu luar, mandi dan pergi makan tengah hari bersama-sama mereka. Aku kena mamastikan motorsikal yang ada kat rumah itu ada dan selamat. Nanti mereka sudah habis cuti, aku nak suruh mereka belanja aku sebagai balasan.

"Aku ada sikit-sikit mix Korea dengan Mexico",kata Eddy, pekat dengan pelat Sabah nya.
"Yela tu.Hang iyakan aja kata dia tuh", kata Apis, Pak Din dengan Padil kepada aku. Mereka sudah faham dengan perangai Eddy.

"Ish, panas la kat sini", kata Eddy semasa pulang makan di kedai nasi 2 ringgit.
"Yela. Panas gila nih", kata aku pula.
"Aku tak biasa panas-panas nih. Maklumla kulit aku sensitif sikit dengan matahari. 5 minit kena cahaya matahari, terus jadi hitam kulit aku. Kat Sabah tak macam ni pun. Kulit aku putih aja", sambungnya lagi.

"Haha. Pala otak hang. Masalahnya macam la hang putih sangat", kata aku lagi sambil ditambah dengan carutan-carutan kepada beliau.

Tadi, semasa makan malam di Kotiau Abah, "Hang nak sikit? Ambik la hati ayam ni", Pak Din kepada Eddy.
"Tak payah la. Aku dah banyak makan hati selama ni", balas Eddy, merujuk kepada kekecewaannya kepada seorang wanita yang dia admire gila-gila.

Yang itu memang kena dengan kau Eddy. Hahaha.

Apis : Eh, esok aku kejut hang tau. Pergi beli ayam kat pasar. Boleh masak. Jangan jadi macam semalam pulak. Penat-penat aku stay sampai pukul 8, hang tak bangun pulak.

Eddy: Ahh.. Salah aku pulak. Ni, jantan ni. Aku kejut dia tak bangun, aku tidur la balik.
Kata Eddy kepada aku.

Aku: Ahh.. Hang tuh yang tak kejut, salahkan aku pulak.

Kalau main kad, tak pernahnya orang lain menang. Asyik-asyik kau saja yang menang Padil. Tak habis-habis dengan 5 kad kau tu. Eddy punya lah simpan 5 kad dia yang tak kuat itu, last-last kau juga yang menang.

Apis: Kau ni Din, kejap lagi kau lapar baru la kau keluar bilik kan?
Katanya merujuk kepada Pak Din yang asyik memerap dalam bilik.

Aku: Hang kalau frust, boleh mintak advise kat Eddy nih. Dia banyak pengalaman macam mana nak handle perasaan lepas kena reject nih, hahaha.

Eddy: Celaka punya jantan, sempat juga kau kenakan aku ya.

Aku kerap bersembang pasal bolasepak dengan Apis. Seronok bersembang dengan beliau. Walaupun dia adalah peminat setia pasukan Manchester United, dan pasukan yang aku minat pula adalah rival MU, tetapi banyak pendapat dia yang aku setuju.

Apis: Aku malu sial dengan bolasepak Malaysia.

Aku: Aku pun malu gak beb. Gaji mahal. Main cam tu jugak.

Apis: Yela tuh. Aku rasa coach-coach kat Malaysia ni kena main Football Manager la. Baru tau sikit pasal taktikal nih. Ni tak. Asyik-asyik formation 4-4-2 aja. Kerajaan pulak perabis duit tak tentu pasal. Pergi hantar Sheikh Muszaphar tu sampai berbillion-billion. Duit tu kalau bina facilities bolasepak dengan akademi kan bagus.
Kata Apis lagi sambil menonton pasukan Napoli nya bermain dalam skrin komputernya.

Aku : Betul tuh. Tak pun bagi ja duit tu kat student-student macam kita nih.

Minggu ni adalah perayaan Tahun Baru Cina. Yang bestnya adalah televisyen menayangkan cerita-cerita best dari negara China dan Korea. "Action, ada lawan-lawan", kata aku kepada seorang rakan.

Tapi yang tak best nya adalah:

Apis: Pukul 8 tadi tak nak pulak kau main kan. Sekarang dah pukul 12 baru kau nak main.
Katanya merujuk kepada anak-anak Cina yang meletupkan mercun mereka.

Aku: Aku berharap sangat tangan kau putus.

Apis: Tak pun pecah ke jari kau. Baru best.

Begitulah hari-hari yang aku lalui beberapa hari ini. Walaupun tak balik kampung, tapi aku rasa selesa macam ni. Tak perlu susah-susah pikir nak kena tidur pukul berapa, atau nak kena buat assignment yang berlambak lagi itu. Aku rasa tenang.

Esok kami ber-5 merancang nak pergi jalan-jalan di Alor Star. Harap-harap jadilah. Tapi kalau semua bangun lambat, tak ke mana juga lah plan itu. Tak apa, Padil boleh bangun awal. Aku pasti.

P/s: Petang tadi aku menonton The Making of Ong Bak 2. Cerita tu memang patut masuk dalam list cerita-cerita yang wajib ditonton untuk tahun 2009. Memang style. "Action, ada lawan-lawan". Cerita-cerita made in Malaysia memang tak boleh lawan cerita ini. Sorry to say that kalau ada orang-orang filem Malaysia yang membaca.

5 comments:

Alisa said...

wah, pjg sungguh citer d waktu cuti ko..
Pape pn yg penting EnjoY!!!:)

Jaja_maXos said...

http://jajajeng.opensource.my/..
my new link

jeffry azizi jaafar said...

alisa - hehe.besa ar.cuti pnjg cerita pn pnjg gak.

jaja_maxos - orait..

Eireen Camelia said...

ngehehehe.. bia saya teka. maen kad tu antaranya taiti ka?

cis cis jelesnyee da tgk ongbak! tony jaa sgt macho teketai ketai hihi

jeffry azizi jaafar said...

eireen camelia - poker.mari join saya ke las vegassss!!!!!

saya pn macho lebey sket jer dr tony jaa tuh.hehe.