Wednesday, September 16, 2009

Diari pendek Ramadan saya # 3 - Balik kampung.

12.30 p.m.
Aku terjaga. Tengok-tengok jam dah pukul 12 lebih. Cis, rosak plan aku yang kononnya nak balik awal. Malam semalam masa telefon mak aku cakap nak balik pagi. Sudah la tak bangun sahur pagi tadi. Rasa macam nak masak megi dulu pun ada. Tapi kalau dah buka awal nanti tak feel pulak nak buka puasa kat rumah. So, aku tahan saja.

1.00 p.m.
Dah siap mandi, aku pack barang-barang raya. Baju, jeans dengan selipar crocs cap siam. Pastu dengan baju-baju yang belum basuh lagi. Basuh kat kampung. Jimat sikit bil elektrik rumah sewa. Encik Farid datang rumah. Nak pergi beli baju raya katanya dengan bebudak rumah aku. (Lain kali beli awal Farid. Baru boleh balik kampung awal. Haha.) Lepas tu aku ke bengkel untuk servis Belalang Tempur. Semalam masa aku test butang NOS dia dah rosak.

3.00 p.m.
Dah siap tukar minyak hitam dan Belalang Tempur pun dalam keadaan superb, aku pecut balik ke kampung. Sebelum balik aku salam Selamat Hari Raya dulu kat bebudak rumah yang balik lambat. Kasi depa panas sikit.

Minyak aku isi full tank. Naik highway dari Alor Star Selatan. Macam biasa kalau ada lori-lori atau bas besar, aku tekan butang NOS untuk potong. Malas nak ikut belakang. Bahaya. Banyak juga aku tengok bebudak balik kampung masa atas highway.

6.00 p.m.
Aku nampak signboard Jawi, Nibong Tebal. Wah! Seronok gila sebab dah nak sampai rumah. Dah lama sebenarnya tak balik rumah. Sampai saja rumah, mak ada kat luar.

Baru aku ingat, hari ni ada moreh buka puasa kat surau. Anjuran pemuda kampung. Aku terus pecut ke surau. Dah 6.30, muka-muka pemuda kampung aku boleh kira dengan jari. Semua lambat datang.

7.00 p.m.
Belum masuk waktu buka puasa lagi. Aku tolong apa yang patut, pastu ke belakang surau.
.............................................................................................

Cis, semua berbuka puasa waktu Sabah. Muka-muka pemuda semua tibai makan nasi dulu.

Friday, September 11, 2009

Diari pendek Ramadan saya #2 - Rock




Kadang-kadang rakan-rakan panggil saya Synyster Gates atau Mike Einziger..

***

Notakaki :
1. Gitar tu memang cantik. Tapi bunyi tak sedap langsung. Kena tukar tali rapia baru sedap agaknya.
2. Jamming waktu malam, lepas Terawih. Harap maklum.
3. Sony Ericsson K770i masih belum mampu untuk capture gambar yang cantik.

Tuesday, September 8, 2009

Diari pendek Ramadan saya #1

19 Ramadhan.

5.00 pagi.

1. Ditemani rancangan TopGear musim ke-13, ulangan lagu Suicide Note oleh Disagree dan tak lupa juga lagu Raya, aku membuat sesuatu yang jarang sungguh dibuat. Prepare untuk test subject Managerial Economic yang berlangsung pada pukul 8 pagi.

2. Lelaki tipikal memang begini. Preparation saat-saat akhir adalah tabiat yang sudah sebati dalam jiwa. Konon-konon lepas sahur banyak tenaga sikit. Cis..

3. Aku start prepare pukul 12 malam. Sebelumnya bermain kad. Bukan sebab sudah master subject tu, tapi perasaan malas tetap menjadi raja di hati. Tapi bukan itu yang menjadi isu di sini.

4. Lagu raya yang dimainkan oleh MediaMonkey laptop Openg adalah lagu nyanyian Mamat, Ku Pohon Restu Ayah Bonda. Sebaik mendengar lagu itu, aku tersentap. Untuk beberapa saat aku berasa sedikit emosi.

5. Dalam bulan Ramadan ni aku rasa baru 2-3 kali saja aku call rumah kat kampung. Gadis-gadis memang selalulah aku telefon. Nampak sangat hari ini aku kena call mak. Tapi bukan untuk minta duit belikan baju raya, sekadar nak bertanya khabar.

***

Tapi kalau ada peluang aku rasa nak minta juga..