Friday, November 20, 2009

Pengalaman saya balik ke kampung.

Hari ni aku bangun awal. Tapi awal pun, Subuh termiss juga. Malam sebelumnya tidur lewat. Berentap PES 2010 punya pasal. Game PES kali ni tak best langsung. Programmer yang buat game ni dulu aku rasa tak main bola. Main congkak dengan teng-teng agaknya. Design game macam gampang. Menyirap juga tiap kali main game tu. Dalam tak best tu pun, Tibet kena ayam juga dengan aku. Second match aku kasi dia peluang menang. Kasihan pula kalau nak belasah sekali lagi.

Hari ni misi aku adalah balik kampung. Tibet dengan rakan-rakan dia contohnya macam Bruno, ada program merapu. Finishing school. Apa jadah letak nama finishing school? Habis sekolah? Tak rock langsung nama tu.

Malam sebelum tu Ustat ada ajak balik sekali. Walaupun nama dia Ustat, jarang juga aku jumpa dia time Jumaat. Aku pun hairan. Berbalik kepada ajakan dia tadi, aku reject mentah-mentah. Bukan apa, Ustat ajak balik pukul 8 pagi. Sebelum ni, rekod terbaik aku balik kampung paling awal pun pukul 11 pagi.

Lepas bangun aku terus pergi hantar Encik Radzawan ke stesen bas. Macam sebelum-sebelum ni juga, aku tetap gagal nak balik bawah pukul 11 pagi. Tapi sebelum balik macam biasa aku singgah bengkel, nak pastikan Belalang Tempur aku setaraf kelajuan Valentino Rossi. Dah siap kat bengkel, aku pecut ikut Alor Star sebelum naik highway. Jalan dari Perlis ke Alor Star memang superb. Kalau Belalang Tempur aku boleh bercakap, dah tentu dia pun join aku sekali mencarut-carut kat JKR.

Bila atas highway, bas-bas macam biasa. Bawa macam kena kejar dengan dengan anjing. Laju macam pelesit. Nasib baik aku penunggang yang berpengalaman. Walaupun dah lama tak bawa moto jauh-jauh, skill memandu yang aku turunkan kat Casey Stoney dengan Jorge Lorenza masih tak hilang.

Akhirnya aku berjaya sampai rumah dengan selamat.Oh ya, untuk pengetahuan kamu, aku cuma bawa satu beg galas saja. Habis baju-baju semua campak mana?

Ok, Syazwan atau Wan Star adalah seorang pemain gitar kapok yang baru belajar scaling walaupun dah lama pegang gitar. Itu pun kena bersuruh baru nak belajar. Disebabkan Caldina-nya (baca : Kancil) cukup besar, aku berjaya meracun beliau untuk menumpangkan beg baju yang mana aku cukup meluat kalau nak bawak balik dengan moto. So pagi tadi aku dengan gembiranya naik moto tanpa bawa beg banyak-banyak.

Amacam, bijak tak?

8 comments:

Anonymous said...

kap..

Sir Marcello said...

kah kah..lu kencing apa kat syazwan tue...

AkuBukanSOFIAJANE said...

sampai jua u kat kg.np tak nek jet yg u beli utk i tu? hehe.

happy oliday incik jeffri =)

dayat said...

pongkap..raya haji ni standby kedatangan gua ke umah ang. aku perlukan ang utk aku bg alasan kt tok aku utk kuar mlm.haha

Jaja Jeng said...

perhhh...cube ko post gambar belalang tempur ko tu kat blog ni...aku nk usha gak cane rupenye...hahaha...

jeffry azizi jaafar said...

bruno marcello : ada la..ayat2 cinta..

afni : u, jet tu i antar g bengkel. tambah aksesori kasi cantik.hehe..

btw tengkiu yah!

dayat : ok2.round2 kampung aku.

jaja : uish belalang tempur aku lain sikit.enjin toyota pakai supercharge.haha..

lynn-the gudigudigurl said...

kamu pon selamat bercuti yaa
hahha sebulan sekali updet agaknya??
betul2 macam menteri!

EyLa said...

ko duk tg piandang lg ke jep?