Thursday, December 10, 2009

Dunia.

Satu malam yang indah...

Tengah aku melepak-lepak hisap rokok depan rumah dengan Syukri, tiba-tiba datang seorang kawan, 125 warna hitam. Catalyzer. Nak aja aku cakap "Trade-in moto ni dengan Honda C70 tepi rumah aku tu nak tak?" Tapi aku normal lagi. Apa barang trade-in moto zaman moden dengan moto tahap lagenda tu?

Kami pun mula sembang pung-pang pung-pang sambil mulut tak habis-habis keluar asap. Aku rembat rokok mamat 125 dengan selamba. Tengok muka pun dah tau baru menang lucky ball.

Tengah seronok bersembang tu, tiba-tiba dia ternampak jam yang aku pakai.

"Eh cantik jam hang. Berapa ratus hang beli?" katanya.
"Seratus setengah", aku balas, yakin.
"Jual kat aku. Seratus."

Aku terkejut. Aku memang tak mahu jual jam tu. Sebab aku jenis malas nak beli jam lain pula. Lagi pun aku bukan pandai sangat nak beli-beli jam ni.

Melihat reaksi aku yang tak mahu jual jam, mamat 125 keluar not lima puluh. 2 keping.Mata aku bersinar-sinar nampak duit tu.

"Nak jual tak? Aku bayar hang sekarang", kata mamat tu lagi.
Hati aku berubah. Dari nak mahu jual, kepada nak jual. Aku ambik note seratus dengan hati berbunga-bunga. Senyum. Dalam hati saja.

***

Beberapa bulan sebelum tu...

"Bang, jam ni berapa?"Tanya aku kat satu brader jual jam.

"Murah je. Tiga puluh ringgit", brader tu balas.
Tanpa cakap banyak aku angkat terus jam tu.

Mahu tahu di mana lokasi kedai jam tu?
Padang Besar.

Mahu tahu brand apa yang aku beli walaupun cap ayam?
Breitling. Duta jam Breitling adalah actor Hollywood, John Travolta.

***

Fuh.. Dunia, dunia..

8 comments:

lynn-the gudigudigurl said...

ahaha.
tak pe. John Travolta tak kesah kot =P

A N F said...

hahahaha..

joke giler!

AkuBukanSOFIAJANE said...

heeee...u funny.

EyLa said...

adeiila...haha..

bruce lee said...

untung besar okay! ;D

Tibet a.k.a Mr Wiki said...

member hg mmg kampung gila..hahahah..tp tgh byk duit..apa pun jalan

moses said...

kimwak ang jepp..

jeffry azizi jaafar said...

lynn : john travolta tak kisah.buat byk kali lg katanya. :)

fasha : mau beli jam dari aku?

afni : i kalau ngn gadis2 lg funny. :P

eyla : ya,gelak2.

bruce lee : belanja 2 minggu tu!

tibet : biasa la..otak aku kan cergas dan cerdas.

moses : biasa ses.bijak la katakan.