Thursday, January 7, 2010

Sad Country.



I know that some of my friends like the song “Seize the Day” and “Dear God”. I know that some of them really want to be a great guitarist like Synyster Gates or a rockstar like Matt Shadows. Powerful voice and screaming.

But one thing about Avenged Sevenfold that cannot be separated from the band itself. The Rev. The drummer.

The Rev is one of the world’s best drummer. His technique is awesome. His beat in incredible. I like The Rev more than the other members in the band. His drumming is very creative.

From my point of view, The Rev is the most important member in that band. Avenged Sevenfold is not Avenged Sevenfold if there is no The Rev in that band. The backbone of Avenged Sevenfold.

The Rev is known for his accurate double bass and fast footwork.

But today, I cannot hear the creative drum play from The Rev anymore. I may not hear their new song with drum section played by The Rev anymore.

3 days before, I’ve Google The Rev biography, pictures and videos.
Suddenly, I read an article that make my eye stop at it. I read the article again. Twice. Then I’ve Google other news with the same topic. Then I realize my feeling.

Sad.

The Rev found dead at his home on 28 December 2009 at the age of 28.

His death is classified as sudden death. It is heartbreaking news for their fans out there.

Here is the message from The Rev family:
“ Our hearts are broken – he was much too young to fall. ”

***

Rest in peace The Reverend. You can never be REPLACED!

P/s: The Rev was kicked out from Catholic school at 2nd grade. His best friend at the school was Matt Shadows. But his talent make him success, more than his educational level.

Tuesday, January 5, 2010

Kehadiran Spiderman ke rumah saya baru-baru ini.

Sudah 3 hari aku makan tidur dan terlentang tengok 'talibesen' di rumah baru ni. Sambil-sambil tu selalu juga online ber’fesbuking’.

Tepat pukul 5 petang tadi, seseorang datang ketuk pintu rumah. Aku buka. Tiada orang.

Tiba-tiba hati aku tergerak untuk lihat ke atas.

Alangkah terkejutnya aku. Seorang Spiderman sedang melekat kat dinding luar rumah. Aku tak cakap banyak. Serta-merta aku tempeleng Spiderman tu sampai jatuh.

Gedebuk. Bunyi Spiderman jatuh.

Aku pijak dada Spiderman. Lepas tu aku tanya “ Kenapa datang rumah tak bagi salam?”. “Saja nak kasi surprise..”, kata Spiderman. Terketar-ketar.
“ Baik hang blah dari rumah ni sebelum aku panggil orang-orang kampung !”, jerit aku.

Spiderman tu lari terhencut-hencut sebab sebelum dia lari aku sempat terajang dia sekali. Budak-budak rumah yang lain terkejut. Ternganga tengok aksi hebat aku tadi.

Sebaik saja masuk ke bilik, aku pandang ke atas sekali lagi. Aku geleng kepala.
“ Patut la Spiderman datang tadi..” kata aku dalam hati.
Serta-merta aku jerit “Keyo! Kita ada tugas sekarang!”.

***

Lepas setengah jam, aku tersenyum. “ Hah, macam ni baru bilik untuk tidur”, kata aku dalam hati. Sawang-sawang semua dah sapu. Karpet pun dah vakum. Pakai penyapu lidi.

“ Keyo, lepas ni kita cat dinding kaler pink. Pastu buat kolam renang kat bucu kanan. Set home theatre aku dah order dah. Esok sampai. Dengan meja snuker sekali.”
“ Ok, bereh-bereh”, balas Keyo dalam dialek Kelantan.

Budak-budak bilik sebelah pandang kami. Muka masing-masing tak puas hati.

Dengki la tu.

Monday, January 4, 2010

Tahun baru, dekad baru.

New year, new decade.

Aku menyambut tahun baru dan dekad baru di meja snooker. 4 frame. Semua frame aku kalah. Rasa macam nak bersara dari main snooker. Lepas tu diakhiri dengan acara sembang sambil minum di kedai berhampiran.

Tak apa. Tinggalkan dulu perkara yang melalaikan tu. Sempena tahun baru, tipikalnya seseorang mesti ada azam baru. Itu adalah bagus. Tapi seperti kebiasaannya juga, sebahagian besar daripada azam tu mesti tak tercapai. Sebab tu aku malas nak berazam baru.

Tapi tahun ni berbeza sedikit.

Setelah berfikir, aku rasa aku kena pasang cita-cita. Mudah saja azam aku tahun ni. Mahu menghabiskan pengajian yang meletihkan ni. Ada 6 bulan untuk pergi ‘mengaji’ dan lagi 6 bulan untuk praktikal.

Selepas tu adalah waktu untuk bekerja. Cakap fasal kerja ni, seorang kawan bernama Moses pernah menulis “ Mahu kerja besar? Mahu gaji besar? Belajarlah bahasa Inggeris”. Lebih kurang begitulah. Aku tahu. English aku berterabur. Vocab tak tahu. Grammar lagilah ‘barai’. Jadi kalau aku rajin, lepas ini mungkin ada entri berbahasa Inggeris. Sebagai usaha mahu perbaiki English aku. Jadi kalau ada (mesti banyak punyalah) yang salah, jangan malu-malu untuk bagitahu aku.

Lain-lain adalah mahu menonton Sherlock Holmes. Novelnya haram aku tak pernah baca. Tapi berdasarkan trailer dan baru tadi aku menonton the making-nya, aku jadi teruja sedikit.

Err, ada sesiapa mahu support tiket?

***

Selamat menempuh tahun baru 2010. Juga dekad baru. Selamat ber’azam’ baru. Semoga cita-cita kamu semua tercapai.

InsyaAllah, jika diizinkan-Nya.