Tuesday, January 5, 2010

Kehadiran Spiderman ke rumah saya baru-baru ini.

Sudah 3 hari aku makan tidur dan terlentang tengok 'talibesen' di rumah baru ni. Sambil-sambil tu selalu juga online ber’fesbuking’.

Tepat pukul 5 petang tadi, seseorang datang ketuk pintu rumah. Aku buka. Tiada orang.

Tiba-tiba hati aku tergerak untuk lihat ke atas.

Alangkah terkejutnya aku. Seorang Spiderman sedang melekat kat dinding luar rumah. Aku tak cakap banyak. Serta-merta aku tempeleng Spiderman tu sampai jatuh.

Gedebuk. Bunyi Spiderman jatuh.

Aku pijak dada Spiderman. Lepas tu aku tanya “ Kenapa datang rumah tak bagi salam?”. “Saja nak kasi surprise..”, kata Spiderman. Terketar-ketar.
“ Baik hang blah dari rumah ni sebelum aku panggil orang-orang kampung !”, jerit aku.

Spiderman tu lari terhencut-hencut sebab sebelum dia lari aku sempat terajang dia sekali. Budak-budak rumah yang lain terkejut. Ternganga tengok aksi hebat aku tadi.

Sebaik saja masuk ke bilik, aku pandang ke atas sekali lagi. Aku geleng kepala.
“ Patut la Spiderman datang tadi..” kata aku dalam hati.
Serta-merta aku jerit “Keyo! Kita ada tugas sekarang!”.

***

Lepas setengah jam, aku tersenyum. “ Hah, macam ni baru bilik untuk tidur”, kata aku dalam hati. Sawang-sawang semua dah sapu. Karpet pun dah vakum. Pakai penyapu lidi.

“ Keyo, lepas ni kita cat dinding kaler pink. Pastu buat kolam renang kat bucu kanan. Set home theatre aku dah order dah. Esok sampai. Dengan meja snuker sekali.”
“ Ok, bereh-bereh”, balas Keyo dalam dialek Kelantan.

Budak-budak bilik sebelah pandang kami. Muka masing-masing tak puas hati.

Dengki la tu.

4 comments:

Sir Marcello said...

budak sebelah tak dengki..depa rasa angpa dua dah mereng...

wei banyak kenangan dalam bilik tue..hohoho

A N F said...

hahaha..

lawak gila jeff ni.
:D

dayat said...

kata nk entry bahasa omputih?
mana azam taun baru nye? ke da leboh? hahaha

jeffry azizi jaafar said...

bruno : eleh hg pn dengki kan bilik aku kemas.

fasya : i kalau dgn gadis lg funny.hehe.

dayat : hg tggu.pasni english.haha.2 pn kalo aku rajin.