Sunday, February 21, 2010

Entiti "asing".


Gambar ada sikit-sikit kena mengena. Tiz Zaqyah.

Selalu petang-petang lepas merayau aku balik rumah pukul 7. Bukan sebab apa, pukul 7.30 ada cerita best Nur Kasih. Aku layan sebab ada awek cun dalam cerita tu. Bukan sebab nak tengok hero dia hensem ke tak. Lagi satu kalau balik awal boleh keluar malam nanti awal sikit.

Sampai saja rumah aku jadi anak yang soleh, penyayang dan mendengar cakap ibu bapa. Lepas Maghrib, aku tengok dulu berita, tengok berita sukan. Berita sukan kat TV3 langsung tak best. Entah apa-apa. Result game dah keluar 2 hari lepas. Hari ni baru nak masuk berita. Itu pun tunjuk result saja. Mana pergi duit yang banyak-banyak tu, sampai tak mampu nak beli berita sukan luar negara. Mungkin banyak bayar wartawan Melodi supaya banyak cari gossip artis-artis hiburan.

Pukul 9 lebih kurang, aku pecut motor keluar rumah. Alasan aku bila mak tanya senang saja. Nak pergi top-up kredit. Padahal duit cukup-cukup buat beli rokok Surya 2 batang dengan teh ais.

Oh ya. Aku mengikut saranan kerajaan supaya berjimat-cermat masa ekonomi gawat ni. Sebelum keluar aku pastikan perut sudah disumbat dengan nasi. Nanti tak adalah lapar sangat masa nak sembang pung-pang pung-pang dengan member-member.

Sampai kedai sesi sembang-sembang, kutuk-mengutuk dan gelak-gelak pun bermula. Macam-macam cerita keluar. Gosip dalam kampung, bot nelayan rosak, siapa yang kena nombor minggu ni, dan macam-macam lagi. Kalau tak melepak minum, aku "bersukan" snuker. Tak adalah pandai mana, tapi kalau setakat kalah bayar tu, aku on saja.

Tak pun pergi online layan Myspace, cari awek-awek hot.

Lebih kurang pukul 11, aku pecut moto balik rumah.
Tiba-tiba……

***

Dari jauh aku nampak 2 makhluk baju dan kain putih. Aku mula cuak. Aku mula fikir yang bukan-bukan. Tapi tak apa, aku buat-buat cool. Terus bawak motor slow-slow. Makin lama makin dekat. Cuak aku menjadi-jadi…
Akhirnya…

*
*
*

Cilaka. 2 orang mamat Bangla jalan malam-malam dalam kampung aku. Lepas tu muka senyum. Nasib baik aku naik moto. Kalau bawak Hummer memang aku langgar dah.

Bikin takut saja.

P/s : Err.. Ada sesiapa boleh kasi phone number Tiz Zaqyah?

3 comments:

Anonymous said...

pongkap......

AkuBukanSOFIAJANE said...

i cousin tiz zaqyah sebenarnya.nak no phone die kew u?

jeffry azizi jaafar said...

akubukansofiajane : boleh2..PM i lah..

haha..