Wednesday, August 11, 2010

Bazaar Ramadhan dan Fida.

Sempena bulan Ramadhan ni, kilang tempat aku internship ni kasi balik awal. Awal tak awal sangat la, 5.30 p.m. Jadi semalam lepas saja balik, aku tukar baju dan terus ke bazaar Ramadhan berdekatan, tak lain tak bukan bazaar Ramadhan Tanjung Piandang.

Zaman aku kecil dulu, bazaar Ramadhan ni boleh tahan stailo-nya. Pembeli ramai. Jadi bila banyak demand, supplier-nya (peniaga) pun ramai. Macam-macam makanan ada. Nampak havoc.

Semalam, bazaar ni dah tak havoc macam dulu-dulu. Pembeli makin kurang, dan peniaga pun makin kurang. Budak-budak zaman sekarang rugi sebab tak sempat nak merasa ke-havoc-kan bazaar Ramadhan ni. Mungkin pembeli lebih prefer bazaar Ramadhan Parit Buntar yang aku kira lebih stailo dan havoc, sampaikan nak berjalan sampai ke hujung pun dah tak larat. Jalan sampai setengah bazaar dan balik.

Jadi disebabkan tahun ni adalah first time aku berbuka dengan family di kampung setelah bertahun-tahun asyik berbuka puasa di tempat orang, aku mengidam sangat nak makan murtabak. Sampai saja bazaar Tanjung Piandang, aku usha dulu mana yang patut.

Aku beli cendol 2 bungkus. Puding 4 ketul. Kenapa aku kata bazaar kat sini sudah tak havoc?

Yang jual cendol cuma ada budak tu sorang saja. Yang jual murtabak 2 orang. Aku pergi tanya peniaga murtabak pertama, sudah habis. Kemudian aku pergi ke peniaga yang kedua. Orang tak adalah ramai mana beli, tapi lembab sungguh dia nak buat muratabak tu. Lepas dapat beli, aku bayar dan balik rumah.



Err..Layan Epilog Syurga Cinta.

Notakaki : Rafidah Ibrahim atau Fida ni boleh tahan cute kan?

4 comments:

Nur Asmahani said...

ape kene mengena ngn fida?

jeffry azizi jaafar said...

@as : haha..tak ada pun.hehe..

Incik angkasa said...

ni awek member aku ni jep..hahahah..drummer band aku dulu.

jeffry azizi jaafar said...

@mat : alamak yaka mat?melepas a aku cmni..haha..