Saturday, August 14, 2010

Semangat.

Masuk saja bulan Ramadhan ni, semangat yang datang meresap masuk dalam jiwa dan badan aku ni bukan main hebat. Meluap-luap semangat dia. Semangat dia ibarat time ahli politik bagi ceramah kepada orang-orang kampung masa dekat-dekat nak pilihan raya. Lebih kurang macam tu lah.

1 Ramadhan

Hari pertama puasa. Balik saja rumah, terus aku pergi bazaar dan beli makanan mana yang patut. Masuk waktu berbuka, nasi aku tibai cukup-cukup. 2 kali tambah. Lepas tu pekena cendol. Bila dah habis makan tu, mata aku jadi layu. Mula lah mengantuk.

Tapi atas dasar semangat punya pasal, aku pun usaha celikkan mata.

Sebab apa aku usaha nak celikkan mata?

Sekarang ni aku tengah menyiapkan satu research proposal yang dateline-nya sudah terlepas. Jadi aku pun kalut la nak siapkan proposal ni supaya lulus dan ke next step pula. Dalam nak menyiapkan proposal ni, pembacaan sumber-sumber yang kukuh tu penting contohnya previous research dan jurnal.

Tang baca jurnal ni yang aku lemah sikit.

Ok kembali ke cerita di atas.

Lepas berbuka aku pun baring-baring sambil tengok berita dan berazam konon-kononnya nak baca jurnal lepas habis berita.

Kemudian suasana senyap.

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Aku tertidur rupa-rupanya. Aku terjaga pukul 10.30 pm lepas mak dan abah balik dari Terawih. Tak tunggu lama, aku bangun masuk ke bilik, dan sambung balik tidur tadi.

Tak cukup power macam ahli politik punya semangat lagi rupanya aku ni.

4 comments:

Nur Asmahani said...

kalau smgat ahli politik mcm ni, 1 kerusi pun belum tentu dapat.ta..aku salute sama hg la....

Mat Ed said...

terawih kelam...futsal laju ja...hehehe

miss jay said...

best kan wat research proposal?
hahahaha x)

ok,henpon aku masih berkondisi baik.
so, akuingt nktolak kat hang rm50 000.barang antik.
mau?email aku k?

Jeffry said...

@as : tq2..

@ed : haha..biasa a tu..

@jana : 50k?huh!!!!!